søndag 3. april 2011

La dem få se


Fredrik Græsvik skriver på sin blogg om "Den feige pastoren og Koranen", hvor han i denne teksten mener pastoren har missbrukt sin ytringsfrihet.

På dette punkt er jeg prinsipielt svært uenig med journalisten. Det skal ikke være så lavt oppunder taket når det gjelder ytringsfriheten. Skal man overvinne ytterligående elementer i samfunnet, så må disse "trollene" ut i lyset. La dem steke i sine dårlige argumenter og hypoteser. På ordentlig rett og slett invitere dem til debatt og meningsutveksling. Hvem er her trollet sier du? det skal jeg komme tilbake til.

http://fredrik.tv2blogg.no/article2169373.ece

FG skriver mye bra og derfor tar jeg han på alvor, som en som har greie på det han ytrer seg om. Likevel synes jeg han var vel snar til å peke ut morderen i denne saken. Men det er lite omstendighet i denne artikkelen som minnet om Hercule Poirot. Det er mulig det skyldes så mangt, bare for å ta journalisten litt i forsvar. Han kommer fra en annen generasjon og har en helt annen bakgrunn. Han er en fra sin tid. En annen skole.

Min første reaksjon denne fredagen 01.04.2011 da jeg hørtes at en Norsk Oberstløytnant var drept ved et FN kontor i Afghanistan, var fortvilelse. Det kom frem at hun hadde vært ubevæpnet, og det var noe som provoserte meg.

Eksempelvis hvordan i all verden er det mulig å vurdere risikoen så lav i et land hvor gjetergutter i tolvårsalderen bærer gamle lang våpen og Kalashnikov? Og det attpåtil på en fredag hvor man erfaringsmessig vet det kan komme noe harme til overflaten. Reality check: FN er på jobb i Afghanistan, faktisk. Forstå det de som kan. De har dette som jobb.

Jeg synes det er rett ut tragisk å operere under så dårlige risikoanalyser. Hvorfor i all verden har ikke morgen brief og risiko i området avdekket spenningene? Man hadde flere timer før opprøret brøt ut. Spenningene har sikkert vært til å ta og føle på i ukevis før dette skjedde. Hvem hadde ansvaret for toking av etteretning? Kunne man forhindret/ redusert dette utfallet ved pålegg om bæring av håndvåpen hos Norske representanter i dette landet? (Synlig eller ikke synlig som en del av pålagt minimums uniformering). Det er dobbelt trist at offiseren ikke kunne ha den minste sjans til å forsvare sitt eget liv. Det siste provoserer meg mest. Rett og slett tragisk.

Jeg er roligere nå, men blir provosert igjen da media nå ønsker kaste Pastor Terry Jones på bålet for å ha startet det hele ved å brenne Koranen offentlig. For meg blir det som å tvinge han til å drikke begeret med gift for å rense sin menighet for skam. Sokrates historie burde lært oss at virkeligheten er full av paradokser. Skam og ære er så mangt.

Bedre blir det ikke av at Den Amerkanske Presidenten offentlig beskyller han for å være lite tolerant. Jeg kan se Presidentens bekymring for polariseringen i verden, men å kaste denne lille mannen på bålet blir for galt. Pastoren har ikke drept noen, punktum.

Dette er ikke en hånden i hansken teori. Morderen er han som dreper, uansett om han lar seg lede til å drepe eller ikke. Den eneste akrobatiske forskjellene vil være medskyldighet. Men den er og blir teoretisk i denne tragedien.

Hva skal til for å forebygge at aggresjon koker opp til slike tilstander i denne delen av verden? Jeg har ikke svaret, men har noen teorier, som ikke innbefatter den stridende delen av engasjementet.

La Afghanerne få se hele bildet. Styrk dem i møtet med den filtrerte nyheten som blir formidlet i moskeen.

Opprett Afghansk TV forbindelse med hele verden, la dem bli provosert oftere, indignerte, og la dem lære å sile ut usannheter, og lære å tolke media.

La dem dubbe Beavis and Butthead, Futurama, South-Park, og Family guy. La dem få oppleve Youtube satire og provokasjon. Lær dem selvironi. Vi trenger alle å le av oss selv og egne fordommer. Lær dem Sokrates Ironi. Lær dem å nyte seg selv, og la dem få utløp for seksuell frustrasjon og bryte ut av trange samfunnsnormer. La dem bli rolige med seg selv, la dem brekke opp dagen med TV stund på kveldene. La dem se verden fra Afghanistan. Opprett og beskytt en fri lokal avis med publisering av de eldres jubileer, fødseler, bryllup, bilder, veiprosjekter, sentralpolitikk, lokalpolitikk og lokalt næringsdrivende. Se til India.

Hold det enkelt og la dem få utfolde sin egen mediarevolusjon. Gjør begge ting på en gang. ( I de mellomstore viktige byene) Bygg basestasjon med fri TV sending fra hele verden og opprett lokal presse, uavhengig av religiøse bånd. Kan vedlikeholdes med skatter senere.

Sammen med det stridende engasjementet og Politiopplæringen vil nok dette kanskje virke bedre enn å halshugge presten som provoserte. La dem se den Vestlige debatten som kritiserer våre egne.

Gi dem mulighet til å finne sannheten selv, ikke prøv å fortelle dem eller sjule sannheten for dem. Det er nødt til gå dårlig på sikt. Og det gjorde det denne gangen. Skikkelig tragisk.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar