tirsdag 14. juli 2009

Sappho damen fra Lesbian


Bakgrunnen for dette lille inlegg er ønsket om å lage et lite avtrykk over den gamle greske lyriker Sappho. Noen trenger å bli husket mer enn andre. Jeg tror Denne kvinnen fortjener noen linjer i www.
Hun er i senere år blitt betydlig mer annerkjent for sine diktninger. Det på grunn av et arkeologiske funn; dikt på papyrus fra en grav i Milan ble offentlig kjent i 2001.

Sappho levede omkring 600 f.kr. Hun var en omstritt poet og var en periode i eksil på Scicilia.

Øyen hun var født på het Lesbos.
Hennes fornavn er opphavet for ordet sapphic, ( tidlig på 1800 tallet) opplyses europa og vi får senere ordet for kvinnelig homoseksualitet.

Den Europeiske Rennesansen åpner opp for trykkerier og oversettelser av skrifter til flere språk. Seksualitet knyttes til Sappho og hennes historie. Interessen for Det gamle Hellas er stor.

De store mesteverk kommer på slutten av dette århundre og alle inntrykk preger kunstnerne. Mon tro om de ikke lot seg prege av Sapphos tragedie... ihverfall ble hennes tilskrevne selvmord fra klippen selve symbolet på det greske dramaet på denne tiden. Det dramatsike selmordet har moderne historikere tatt en tvilende innstilling til.


Link til en nydelig film:
http://stagevu.com/video/zfquacykkprs
Den tar lang tid å laste, men kvaliteten er perfekt.

Link:
http://www.bibalex.org/English/index.aspx
Fra gravfunnet i Milan har biblioteket samlet hennes verker til 9 bøker. Kan også finnes hos Wikipedia. Hjemmesiden til Biblioteca Alexandrina er spennende synes nå jeg.

Link til samfunnsmessig utsatte grupper:
http://www.llh.no/
http://www.smil-norge.no/
Vi har fortsatt behov for samfunnsutvikling og toleranse i dette landet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar