onsdag 26. mars 2008

Ny kringkastingslov på vei !!!

Se opp!

Etter å ha lest meg opp litt på det nye forslaget til kringkastingslov velger jeg å advare på det sterkeste mot den foreslåtte nye kringkastingsloven på prinsippielt grunnlag.

http://www.regjeringen.no/nb/dep/sd/dok/NOUer/1999/NOU-1999-26/12/1.html?id=355082

Spesiellt er noen formuleringer i lovforslaget nesten i grenseland tydelige: "Et forhold som kan tale mot økt uavhengighet er at noen beslutninger på kringkastingsfeltet vil ligge i et grenseland mellom politikk og ren rettsanvendelse. Det kan representere en prinsipielt problem dersom slike forvaltningsbeslutninger ikke er gjenstand for politisk kontroll. Jo mer skjønnsmessige reglene er, desto større vil dette kunne oppfattes som et problem".

Kilde: http://www.regjeringen.no/upload/KKD/Høringsuttalelser/708-Hoeringsnotat-kringkastingsloven.pdf

Dette er helt klart et tve-egget sverd, som burde sikret en bedre markert beskyttelse mot ulovlig overvåkning og misbruk av disse data. Et helt enkelt tenkt senario med et nettverk av 5 personer fordelt i: PST, NAV, Medietilsynet, Kreditttilsynet og hos utøvende myndighet (Politiet) vil med dagens samfunnsordning utgjøre en betydelig risiko for andre individers sikkerhet.

Dessuten er menneskelig svikt og personlige problemer hos ansatte en velkjent problemstilling som kan føre mye rart med seg. De fleste av oss går på et eller annet stadium i livet gjennom ulike kriser, men mulighetene for at dette går utover andre enn kolleger og venner er som regel liten. Dette er ulikt fordelt etter hva slags arbeide den enkelte har. En ansatt i PST vil med andre ord kunne missbruke sitt embete i større grad etter en skilsmisse enn F.eks. en snekker.

Det er grunn til å advare mot at denne loven vil kunne legge til rette for en snikinnføring av EU`s datalagringsdirektiv i en "egen norsk utgave" uten at opposisjonen rekker å reagere. (Noe lignende skjedde tidligere med EØS tilpassingen, forøvrig uten sammenheng).

Jeg anbefaler Teknofil`s artikkel: http://www.teknofil.no/wip4/flere_maa_betale_nrk-lisens/d.epl?id=26660

Danmark er her virkelig ute å kjøre når det gjelder grensetrekking mellom frihet og trygghet. Er det noen der ute som kan reanimere denne linken til et nytt formål? http://www.youtube.com/watch?v=mK-QR88yfOE

Dette blir som å pålegge alle å betale veiavgift selv om de ikke kjører på veiene selv. Kirkeskatten er en klar valg- skatt/avgift avhengig av hva du vil kalle det, noe man kan fristille seg for å betale. Prinsippet om fristilling, frivillighet er benyttet riktig i dette tilfellet. Det må kunne gå an å kreve at avgifter er rettferdige i sine virkeområder. Derfor kan det snart være på tide å prøve en underskriftskampanje mot kringkastingsloven.

Jeg kicker ballen til de store bloggerne og venter spent på hvem som blir først ut fra startgropa.

....

Oppdatert 080509: Høyres landsmøte har nå selv lansert at de vil avskaffe lisensavgiften. Flere partier vil sikkert henge seg på og sikre at denne havner under torva for godt.

Verden er god :-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar